Με τον ερχομό της Πρωτοχρονιάς ή της αρχιχρονιάς χαρακτηρίζεται η πρώτη ημέρα του οποιουδήποτε ακολουθούμενου ημερολογιακού έτους.. Από τόπο σε τόπο τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις μας, παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο σε κάθε περιοχή της Ελλάδας την μέρα της Πρωτοχρονιάς.
Στην Εύβοια, ένα παλαιό έθιμο, (που τείνει να χαθεί) από την περίοδο της τουρκοκρατίας είναι το έθιμο με “το κλαδί ελιάς και της πέτρας”. Από το πρωί της Πρωτοχρονιάς, με το πρώτο καλημέρισμα των ατόμων της οικογένειας η πέτρα και το κλαδί ελιάς βρισκόταν στο τραπέζι δίπλα από την πόρτα εισόδου του σπιτιού.
Με την καλημέρα ο σπιτονοικοκύρης σου ακουμπούσε την πέτρα και το κλαδί ελιάς στο κεφάλι και έλεγε: “Όπως είναι γερή τούτη η πέτρα έτσι να είναι γερό και το σπίτι σου και να έχεις την ευλογία και την ευφορία από ετούτη την ελιά”.
Η πέτρα συνήθως ήταν από το ποτάμι της περιοχής (η λεγόμενη κροκάλα) που ήταν συμπαγής και πολύ γερή και ο κλάδος της ελιάς από ελιά της οικογένειας που ήταν παραγωγική την προηγούμενη χρονιά..
Πηγή: Νικόλας Καρατζάς – Ιστορικός – Αρχαιολόγος,
Συγγραφέας, Aρθρογράφος
Φωτογραφία:απο το τραπέζι της γιαγιάς Ζωής, 92 ετών, 4παιδιά, 9 εγγόνια, 10 δισέγγονα.