Η Σκύρος είναι από τους τοπ προορισμούς που επιλέγουν οι επισκέπτες για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καθώς οι κάτοικοι του νησιού διατηρούν τα έθιμα της Αποκριάς. Όσα αξίζει να κάνετε σε ένα από τα ωραιότερα νησιά.
Το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων, η Σκύρος, με την άγρια ομορφιά και την αυθεντικότητα της, είναι από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μιας και προσελκύει επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν από κοντά τη μαγεία της Αποκριάς και να δουν ένα θέαμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που αναβιώνει κάθε χρόνο: τον περίφημο «Χορό των Γέρων».
Στη Σκύρο θα φτάσετε είτε αεροπορικώς, είτε οδικώς μέχρι την Κύμη -ο δρόμος έχει αρκετές στροφές – όπου από εκεί θα πάρετε το ferry boat με τελικό προορισμό το νησί που βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου και έχει έντονα κυκλαδίτικα στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο που λέγεται πως το νησί των Σποράδων είναι σαν να βρίσκεται μέσα στις Κυκλάδες κι αυτό θα το διαπιστώσετε κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια της Χώρας που είναι χτισμένη στο ψηλότερο σημείο -σύμφωνα με την Ιστορία αυτό συνέβη για να μην είναι ορατή στους πειρατές.
Φτάνοντας με καράβι στη Σκύρο περιμένει τους επισκέπτες ένα καλωσόρισμα διαφορετικό: με το που προβάλλει το ferry boat στο λιμάνι, ένα μαγαζί που είναι σκαρφαλωμένο σε βράχο, βάζει εδώ και 20 χρόνια δυνατά κλασική μουσική για να υποδεχτεί τον κόσμο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που το μαγαζί έχει περισσότερους θαμώνες τους δίνει μικρά πυροτεχνήματα και ανάβουν. Αυτή είναι η πρώτη επαφή των επισκεπτών με το νησί και ο κατάλληλος προάγγελος της ζεστής φιλοξενίας που θα βιώσουν σε ένα τόσο όμορφο προορισμό με πολλές αντιθέσεις.
Η Σκύρος είναι το νησί των αντιθέσεων, ιδανικό για ξεκούραστες και οικογενειακές διακοπές, όπου παντρεύει μοναδικά της Σποράδες με τις Κυκλάδες, ενώ η κάθε πλευρά είναι διαφορετική. Η έντονη πλούσια βλάστηση των Σποράδων είναι πλήρως εναρμονισμένη με την κυκλαδίτικη κουλτούρα με τα λευκά σπίτια, τα στενά καλντεριμία και την αρχοντική Χώρα που στο ψηλότερο σημείο της στέκει επιβλητικό το Κάστρο -από εκεί πάνω η πανοραμική θέα είναι μοναδική.
Σύμφωνα με την μυθολογία στη Σκύρο σκοτώθηκε ο Θησέας και υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι για να δείτε από κοντά, όπως είναι το Κάστρο στην Χώρα, αρκετές εκκλησίες και περιοχές -μεταξύ άλλων ο Γιαλός που η παράδοση θέλει τον Αχιλλέα να κάνει εκεί το μπάνιο του.
Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γραφικά ολόλευκα σπίτια το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο, στενά σοκάκια, περιποιημένες αυλές, πολλές εκκλησίες σε οικισμούς και στο ψηλότερο σημείο το Κάστρο είναι το κάδρο που συνθέτει τη Χώρα του όμορφου νησιού.
Στη Σκύρο υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι για να επισκεφτείτε -μεταξύ άλλων το Κάστρο όπου ήταν η αρχαία ακρόπολη και η έδρα του βασιλιά Λυκομήδη -μάλιστα στηθέση Σπηλιά Ανδριώτη σκοτώθηκε από τον Λυκομήδη ο βασιλιάς της Αθήνας, Θησέας. Φτάνοντας ως εκεί πάνω ο επισκέπτης διαπιστώνει πως δε σώζεται σχεδόν τίποτα.
Κάνοντας βόλτα στα σοκάκια της Χώρας μπορείτε να ζητήσετε να δείτε το εσωτερικό σκυριανό σπίτι -ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό σπίτι με κουζίνα, σαλόνι και μια μικρή ξύλινη σκάλα οδηγεί στο δωμάτιο, ενώ στους τοίχους κρέμονται παραδοσιακά αντικείμενα -κυρίως πιάτα.
Στη πλατεία Μπρουκ, στη Χώρα, βρίσκεται το άγαλμα προς τιμήν του Άγγλου φιλέλληνα ποιητή, Ρούπερτ Μπρουκ, ο οποίος πέθανε στην Σκύρο, τη περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου.
Στάση αξίζει να κάνετε στο Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς, στη Χώρα -πρόκειται για ένα από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά – Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1964. Το Μουσείο δημιουργήθηκε για να σωθεί η σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και θα βρείτε ενδιαφέροντα έργα που θα σας φέρουν σε επαφή με την παράδοση και τη κληρονομιά του νησιού.
Η Σκύρος φημίζεται για τα σκυριανά αλογάκια -μια αρχαία ελληνική μικρόσωμη φυλή που κατάφερε να επιβιώσει στο νησί και μπορείτε να πάτε στις Μουριές για να τα δείτε από κοντά που ζουν σε ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον.
Η Σκύρος είναι εμπειρία ζωής. Άν έρθεις μία φορά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναέρθεις.