“Χρυσός” το Λάδι-Κλέβουν σε όλη την Ελλάδα – Κρούσματα και στην Εύβοια- Στόχος και τα καντήλια στα νεκροταφεία-Τα GPS τσιπάκια ελαιόκαρπου των παραγωγών

Η κρίση που έχει χτυπήσει την τελευταία διετία τις βασικές παραγωγούς χώρες ελαιολάδου στη Μεσόγειο (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έχει μειώσει την παραγωγή, έχει εκτινάξει την τιμή του ελαιολάδου σε δυσθεώρητα ύψη.

Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, το ελαιόλαδο μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα «υγρός χρυσός», με την τιμή του λίτρου να ξεπερνάει τα 10 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, και του τενεκέ από τα ελαιοτριβεία να προσεγγίζει τα 170 ευρώ, με συνέπεια να ζούμε εξωφρενικές καταστάσεις.

Η όλη κατάσταση με την κούρσα ανόδου της τιμής του ελαιολάδου, έχει ως συνέπεια, την αύξηση των κλοπών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, τόσο στα χωράφια, όπου σημειώνονται από επιτήδειους ιδίως τις νυχτερινές ώρες, διαδοχικές κλοπές καρπών από τα ελαιόδεντρα, όσο και με διαρρήξεις στα σπίτια, τις αποθήκες, τα καταστήματα, ακόμη και τα ουζερί ή τα καφενεία, τόσο στην επαρχία όσο και στις μεγάλες πόλεις.

Σε ότι αφορά στους ελαιώνες, διαδοχικές είναι οι κλοπές που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, κυρίως σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Κρήτης, της Μάνης, της Μεσσηνίας, της Βόρειας Εύβοιας της Καβάλας και όπου αλλού υπάρχουν ελαιόδεντρα με καρπό, με τους «επιτήδειους» να συγκομίζουν τόνους ελαιοκάρπου, τους οποίους στη συνέχεια μεταφέρουν σε ελαιοτριβεία, αποκομίζοντας εκατοντάδες κιλά λαδιού.

Από την πλευρά τους οι αγρότες – ελαιοπαραγωγοί, ανά την Ελλάδα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν το βιός τους από την κλοπή, οργανώνοντας νυχθημερόν περιπολίες στα χωράφια τους ενώ προχωρούν και σε ακόμη πιο δραστικές μεθόδους, θέλοντας να προλάβουν το κακό.

Τσιπάκια… ελαιοκάρπου για την προστασία από κλοπές 


Με τσιπάκια GPS, που προσομοιάζουν με ελαιόκαρπο και τοποθετούνται πάνω στα δέντρα, επιχειρούν στην Κρήτη αγροτικοί φορείς και παραγωγοί, να αντιμετωπίσουν τα απανωτά περιστατικά κλοπών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται όχι μόνο με τον καρπό πάνω στα δέντρα, αλλά και το αποθηκευμένο ελαιόλαδο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης, πρόκειται για μια προσπάθεια που υλοποίησαν επιτυχώς το 2019 στην Ισπανία και που στη δοκιμαστική φάση που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη, έδειξε να έχει επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα.

«Τη λύση αυτή βρήκαν οι Ισπανοί το 2019, σε μια χρονιά που η παραγωγή τους έφτασε τα 2 εκατομμύρια τόνους. Το ελαιόλαδο τότε έγινε στόχος επιτήδειων που είτε έμπαιναν νύχτες και ράβδιζαν τα φορτωμένα δέντρα, ή ακόμη χειρότερα, έκοβαν μεγάλα κλαδιά που ήταν φορτωμένα με καρπό, τα μετέφεραν σε αποθήκες και τα ράβδιζαν εκεί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παραγωγική διαδικασία των ελαιόδεντρων» είπε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος σημείωσε ότι τα ομοιώματα ελαιόκαρπου πάνω στα δέντρα, αποτελούν μια πολύ δυναμική λύση, στη βάση προστασίας του ελαιολάδου.

Δεν σέβονται ούτε τα… νεκροταφεία

Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, σε πολλά σημεία της χώρας ακόμη και κλοπές των μπουκαλιών του ελαιολάδου από τα μνήματα, με τα οποία οι συγγενείς ανάβουν τα καντήλια των αγαπημένων τους προσώπων, στις πρώτες 40 μέρες από το θάνατό τους, όπως ορίζει το έθιμο.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του εργολάβου – υπεύθυνου των 23 κοιμητηρίων στο Δήμο Ιεράπετρας Νίκου Νικολουδάκη, στο neakriti.gr.

«Αν ήταν περισσότεροι εκείνοι που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο το πρώτο 40ήμερο από την ταφή του αγαπημένου τους προσώπου, για να ανάψουν το καντήλι, μπορεί να είχαμε ακόμη περισσότερες κλοπές ελαιόλαδου, από όσες έχουμε αυτό το διάστημα, ειδικά τώρα που είναι λίγο και ακριβό. Ελαιόλαδο χρησιμοποιούν ελάχιστοι ακόμη , τηρώντας το έθιμο που θέλει το άναμμα του καντηλιού στον τάφο του αγαπημένου μας προσώπου να γίνεται τις πρώτες 40 μέρες με αγνό ελαιόλαδο.

Με πληροφορίες από το zougla.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!