Η Γιορτή του πατέρα σήμερα – Πώς καθιερώθηκε στην Ελλάδα


Η γιορτή του πατέρα είναι ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους μπαμπάδες. Είναι μια γιορτή αντίστοιχη με τη γιορτή της μητέρας. Αυτή η γιορτή δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά αναφέρεται στην πατρότητα και τη συνεισφορά των μπαμπάδων στην κοινωνία. Ποιος ο στόχος, λοιπόν, για τη γιορτή του πατέρα; Να αναδείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα είναι λιγότερο διαδεδομένη σε σχέση με τη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο, χρόνο με τον χρόνο, γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές στον ρόλο του πατέρα.


Η γιορτή του πατέρα ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα. Πώς προέκυψε; Από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Φυσικά, δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση. Το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και αργότερα οριστικοποιήθηκε, το 1972, από τον πρόεδρο Νίξον.

Σήμερα, η γιορτή του πατέρα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Είναι συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Κάθε πότε εορτάζεται η γιορτή του πατέρα


Η ημερομηνία της γιορτής του πατέρα αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο. Υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο, όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η γιορτή του πατέρα είναι κινητή: Γιορτάζεται πάντα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Δηλαδή, κάθε χρόνο πέφτει με διαφορά μίας ή δύο ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!