Χαλκίδα: Η εξέλιξη στα έργα του εμπορικού κέντρου της πόλης – Τι συζητήθηκε στην συνέλευση του εμπορικού συλλόγου

Για τα έργα του ευρύτερου εμπορικού κέντρου και τον κανονισμό για τα ηλεκτρικά οχήματα ενημέρωσε η Δήμαρχος Χαλκιδέων τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας.

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας, παρουσία της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τα έργα του ευρύτερου εμπορικού κέντρου και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος, για την κυκλοφορία των ποδηλάτων και των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο) σε πεζόδρομους.

Αρχικά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξέλιξη των έργων της Δημοτικής Αγοράς, του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου και της ανάπλασης της Λεωφόρου Βενιζέλου, τα οποία, με την υλοποίησή τους, θα δώσουν άλλη όψη στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας και θα το κάνουν προσβάσιμο και λειτουργικό για κατοίκους και επισκέπτες, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. «Τα μεγάλα αυτά έργα, είναι έργα που αλλάζουν την πόλη της Χαλκίδας και είναι ήδη σε εξέλιξη. Εκπονήσαμε μελέτες, πήραμε εγκρίσεις, υποβάλλαμε πλήρεις φακέλους και πετύχαμε χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που σήμερα σας τα παρουσιάζουμε, κάνοντας επιτέλους τη Χαλκίδα φιλική και στο κέντρο της. Μια Χαλκίδα που θα αξίζει να περπατιέται και στο εσωτερικό της, με επιπλέον στόχο, μετά την ολοκλήρωσή τους, να σταματήσει η αναρχία σε κυκλοφορία και σταθμεύσεις. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουν εγκριθεί 13 θέσεις για τη Δημοτική Αστυνομία, οι οποίες θα προκηρυχθούν περίπου τον Σεπτέμβριο.».

- Διαφήμιση -

Όπως ενημέρωσε, η Δημοτική Αγορά προχωράει κανονικά και θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες, παρά τις δυσκολίες, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, ανάδειξης και ανακατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων. «Αποφύγαμε τον δανεισμό και πετύχαμε τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με το ποσό των 4.500.000 ευρώ, από τα οποία ήδη έχουμε εκταμιεύσει το 1.800.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει και την ανακατασκευή της πλατείας Εμπόρων, που μαζί με τη Δημοτική Αγορά θα αποτελούν ενιαίο σύνολο.» και συνέχισε για το έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, αναφέροντας ότι θα είχε ήδη ξεκινήσει η εκτέλεσή του, αλλά υπήρξε ένσταση από τον δεύτερο σε σειρά ανάδοχο, η οποία καθυστέρησε τη διαδικασία υπογραφής σύμβασης. «Βρισκόμαστε στο προσυμβατικό στάδιο και σε 1 με 1,5 μήνα, θα είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή της σύμβασης. «Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου περιλαμβάνει όλους τους δρόμους γύρω από την Δημοτική Αγορά, Νεοφύτου, Περικλέους Σταύρου, Αντωνίου, Κριεζώτου, Γαζέπη, Παπαδημητρίου και Παπαναστασίου, οι οποίοι θα ανακασκευαστούν με νέα και προσβάσιμα πεζοδρόμια, νέα φύτευση, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό, κυβόλιθους και ασφαλτοστρώσεις.».

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος παρουσίασε το έργο της ανάπλασης της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου και των οδών 28ης Οκτωβρίου και Αρεθούσης, όπως μετονομάζεται, από την παραλία της Χαλκίδας έως και τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου. Όπως ενημέρωσε, το έργο χωρίζεται σε τρία τμήματα, το πρώτο, προϋπολογισμού 4.745.000 ευρώ, είναι από την παραλία έως τον κόμβο Δάριγκ, το δεύτερο,  προϋπολογισμού 2.350.000 ευρώ, είναι από τον κόμβο Δάριγκ έως το Αρχαιολογικό Μουσείο «Αρέθουσα» και το τρίτο, προύπολογισμού 600.000 ευρώ, είναι από το Μουσείο έως τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου. Τα δύο πρώτα τμήματα έχουν τύχει συγχρηματοδότησης, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς ο Δήμος Χαλκιδέων συμμετέχει με ίδιους πόρους, ενώ το τρίτο τμήμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλκιδέων. Το πρώτο τμήμα του έργου έχει ήδη δημοπρατηθεί και είναι στο στάδιο της κατακύρωσης, το δεύτερο τμήμα πρόκειται να δημοπρατηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και το τρίτο τμήμα αμέσως μετά. Επιλέχθηκε η σταδιακή δημοπράτησή τους, για τη διευκόλυνση του έργου και τη λειτουργικότητα του κέντρου της Χαλκίδας. «Θα γίνει μια συνολική ανάπλαση της Λεωφόρου, με μεγάλα και καινούρια πεζοδρόμια, καινούρια νησίδα, ενιαία φύτευση, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό, ασφαλτόστρωση και ποδηλατόδρομο και στις δύο πλευρές του δρόμου. Έχουν προβλεφθεί επίσης οι απαραίτητες θέσεις στάθμευσης και φωτοεκφόρτωσης. Όλα τα παραπάνω έργα έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για Άτομα με Αναπηρία, με οδεύσεις τυφλών και ράμπες, δίνοντας έτσι μια τελείως διαφορετική λειτουργικότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε η Δήμαρχος. Τέλος, ενημέρωσε για την πεζοδρόμηση του υπόλοιπου τμήματος της Αβάντων, έως τα φανάρια της Λεωφόρου Χαϊνά, όπου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη κι έχει αποσταλεί για έγκριση, καθώς και για την μελέτη για την ανάπλαση της οδού Αγγελή Γοβιού, η οποία εκπονείται.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο σε πεζόδρομους, όπως ενημέρωσε η Δήμαρχος, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου έχει λάβει απόφαση, η οποία θα εισαχθεί προς ψήφιση και στο Δημοτικό Συμβούλιο και προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο., κατά μήκος των πεζοδρομημένων διαδρομών της οδού Αβάντων, επί της Λεωφόρου Βουδούρη (παραλιακή οδός), επί της Λεωφόρου Μακαρίου (πεζοδρόμιο), επί των οδών Καραολή και Δημητρίου, επί της οδού Τζιαρντίνι (πεζοδρόμιο), καθώς και επί των πεζοδρομημένων τμημάτων των οδών Κριεζώτη, Καραμουρτζούνη και Ερμού. Επιπλέον, προβλέπει την μικτή κυκλοφορία τους στους δρόμους μαζί με τα μηχανοκίνητα οχήματα, τηρώντας τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ, καθώς και τη συνεχή αστυνόμευση από την Τροχαία Χαλκίδας, κατά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.

Οι συμμετέχοντες στη Συνέλευση εξέφρασαν απορίες, σχετικά με τα έργα που υλοποιούνται και αυτά που πρόκειται να ξεκινήσουν με τη Δήμαρχο να απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις. Παρόντες εκ μέρους του Δήμου Χαλκιδέων, ήταν επίσης η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δάφνη Παπανέστη και η Προϊσταμένη Νέων έργων και μελετών Παρασκευή Κούκουρα.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!