Σκύρος : Η εορτή του Αγίου Μάμαντος σήμερα – Στα γιορτινά το νησί

Σήμερα, Σάββατο σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη του Αγίου Μάμαντος, προστάτη των υιοθετημένων παιδιών, αλλά και των άγριων ζώων.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πραγματοποιείται το Πανηγύρι στο χωριό Καλαμίτσα της Σκύρου.

Γεννήθηκε το 260 μ.Χ. στη Γάγγρα της Παφλαγονίας και η ζωή τού έδειξε από τα πρώτα λεπτά της ύπαρξής του το σκληρό της πρόσωπο, καθώς οι γονείς του πέθαναν ως μάρτυρες για τη θρησκεία τους μέσα στη φυλακή.

Ο ίδιος γνώριζε για το τέλος των γονιών του και ίσως ήταν αυτό που του έδινε περισσότερη δύναμη να συνεχίσει και να υποστηρίζει σθεναρά τον χριστιανισμό.

- Διαφήμιση -

Μετά τον θάνατο των γονιών του, μία πλούσια χριστιανή γυναίκα ανέλαβε την ανατροφή του. Επειδή το βρέφος συνήθιζε να φωνάζει τη γυναίκα αυτή «μάμα», ονομάστηκε, Μάμας.

Τα βασανιστήρια και ο μαρτυρικός θάνατος
Η θετή μητέρα βοήθησε πραγματικά το παιδί να μεγαλώσει σωστά και να μορφωθεί. Το έγραψε στο σχολείο, όπου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεχώρισε για την εξυπνάδα του και τις άριστες επιδόσεις του. Εκείνη την περίοδο, ξεκίνησαν εκ νέου οι διωγμοί εναντίον των Χριστιανών, μέσω ενός καινούργιου διατάγματος του Καίσαρα. Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, οι ηγεμόνες όλων των πόλεων ήταν υποχρεωμένοι να συλλάβουν όλους τους Χριστιανούς και να τους βασανίσουν μέχρι να αρνηθούν την πίστη τους.

Σε ηλικία 15 χρονών και μετά τον θάνατο της θετής του μητέρας, ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, λόγω της γενναίας δράσης του στη διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου.

Οι ειδωλολάτρες προσπάθησαν να κάψουν τον νεαρό Μάμα, ο οποίος γλίτωσε από τις φλόγες και στη συνέχεια να τον πνίξουν, δένοντάς του μια μεγάλη πέτρα στον λαιμό. Εκ θαύματος το σχοινί κόπηκε και ο άγιος Μάμας, διέφυγε στα βουνά της Καισάρειας, όπου έζησε εξημερώνοντας άγρια ζώα και πίνοντας το γάλα τους. Η φήμη του νεαρού που εξημερώνει ζώα εξαπλώθηκε γρήγορα και έτσι οι πολέμιοί του τον συνέλαβαν ξανά και τον υπέβαλαν σε ακόμα σκληρότερα βασανιστήρια, με σκοπό να αρνηθεί την πίστη του.

Ο βασιλιάς έριξε ακόμα και στα θηρία τον άγιο και εξεπλάγην όταν είδε πως αντί να του επιτίθενται, του φέρονταν ήρεμα και του έδειχναν αγάπη. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, ένα λιοντάρι δέχθηκε τον Άγιο Μάμα στην πλάτη του και τον μετέφερε μακράν των άλλων θηρίων.

Τότε, ο άρχοντας του τόπου αποφάσισε να θανατώσει μόνος τον νεαρό Μάμα και το έκανε καρφώνοντάς του μία τρίαινα στην κοιλιά.

Ανακήρυξη του Αγίου Μάμα ως παιδομάρτυρα

Ανακηρύχθηκε προστάτης των βοσκών, καθώς κατόρθωσε να δαμάσει τα άγρια θηρία, αλλά και προστάτης των υιοθετημένων παιδιών, αφού και αυτός έμεινε ορφανός από βρέφος και υιοθετήθηκε.

Είναι ιδιαίτερα γνωστός σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως η Σκύρος, όπου τα προηγούμενα χρόνια ανθούσε η κτηνοτροφία και κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου διοργανώνουν μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του, ενώ στην Κύπρο το χωριό Άγιος Μάμας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων, 25χιλ. μακριά από τη Λεμεσό.

Η φήμη του, όμως, είναι γνωστή και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στον Λίβανο, στην Ιταλία και την Ισπανία. Στην τελευταία, μάλιστα, και συγκεκριμένα στο Μπιλμπάο, το γήπεδο της ομάδας της πόλης έχει πάρει το όνομά του από το άγιο (Σαν Μαμές), καθώς βρίσκεται δίπλα σε ναό που έχει χτιστεί προς τιμήν του. Ακόμα, οι παίκτες της ομάδας ονομάζονται «τα λιοντάρια» (los leones) από το μαρτύριο του αγίου

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!