Σκύρος: Η ημέρα της Γυναίκας-Βραβεύσεις ,Πολιτισμός και προσφορά με γυναικείο αποτύπωμα-Αλίκη Λάμπρου-Αναστασία Φαλτάϊτς

Από την 28η Φεβρουαρίου του 1909 που καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μέχρι και σήμερα, το φεμινιστικό κίνημα σε όλο τον πλανήτη, μέσα από αγώνες και δυναμικές διεκδικήσεις, οδήγησε στην ίση αντιμετώπιση της γυναίκας από κάθε άποψη, κοινωνική, πολιτική, καλλιτεχνική.

Σ΄ όλα αυτά τα χρόνια αναδείχτηκαν σημαντικές γυναικείες μορφές σε όλο το φάσμα της ζωής του κάθε τόπου αλλά και στην πατρίδα μας.
Βέβαια ο αγώνας για την ανάδειξη των γυναικών ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του σκοπού.
Οι φανέλες που αναρτήθηκαν στην πλατεία της Σκύρου την 8η Μαρτίου καταγγέλουν τη συνεχιζόμενη παγκόσμια βία που μετρά 137 γυναικοκτονίες καθημερινα στη σημερινή “εξελιγμένη” κοινωνία!

Ο Δήμος μας, αναγνωρίζοντας την παθιασμένη διαχρονική δράση τους για την διαφύλαξη των αξιών, τίμησε δύο σημαντικές γυναίκες της Σκύρου που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στον πολιτισμό και την ανάδειξη της κληρονομιάς του νησιού μας, τις κυρίες Αλίκη Λάμπρου και Αναστασία Φαλτάϊτς.


Τις τιμητικές πλακέτες απένειμε ο Δήμαρχος Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, ενω ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κος Ιπποκρατης Κωστής, ο σκηνοθέτης κος Νωντας Σαρλής και η Μαρία Καραμπίνη μίλησαν για την Ημέρα της Γυναίκας και τις δύο τιμώμενες προσωπικότητες της Σκύρου, Αλίκη Λάμπρου και Αναστασία Φαλταιτς!
Ευχαριστούμε την κα Μαρία Καραμπίνη για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης, τον φίλο ζωγράφο κο Λάμπρο Κατσαντώνη, που φιλοτέχνησε την αφίσα καθώς και τον σκηνοθέτη, φίλο της Σκύρου και, σχεδόν συμπατριώτη μας κο Νώντα Σαρλή για την παραχώρηση της ταινίας του με τίτλο “Τέχνη γένους θυληκού” που προβλήθηκε στην εκδήλωσή μας.

Η Αλίκη Λάμπρου γεννήθηκε στη Σκύρο το 1935.
Τελείωσε την 8η γυμνασίου στο 3ο γυμνάσιο θηλέων Ζευγαρέτα.
Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ως φοιτήτρια συμμετέιχε στη χορωδία της σχολής ενώ είναι βασικό στέλεχος στον όμιλο Ελληνικών χορών της Δώρας Στράτου.
Εργάστηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο ταμείο μηχανικών.
Ταξιδεύει τη Σκύρο από την Αμερική ως τη Ρωσία.
Το 1994 το πελοποννησιακό Λαογραφικό ίδρυμα εκδίδει το βιβλίο ¨¨Αλίκη Λάμπρου οι Σκυριανές φορεσιές¨¨.
Η Αλίκη Λάμπρου είναι μια λαμπρή περίπτωση ερασιτέχνη ερευνητή που κατέγραψε με σύστημα και ευαισθησία τις τοπικές φορεσιές της Σκύρου.
Η μητέρα της ήταν η αστείρευτη πηγή πληροφοριών ενώ και τα αδέλφια της , δύο λαμπροί καλλιτέχνες , ο Νίκος και ο Γιώργος Λάμπρου, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην σπάνια αισθητική της αντίληψη.
Το 2004 εκδίδει το βιβλίο ¨¨τραγούδια και έθιμα της Σκύρου¨¨.
Το βιβλίο αναφέρεται στον τρόπο, με τον οποίο, από καταβολής χρόνων ο σκυριανός λαός συνηθίζει να συμπεριφέρεται στη γιορτή και τη σχόλη του.
Οι συναλλαγές, οι καθημερινές ασχολίες , τα πανηγύρια, περιγράφονται και σχολιάζονται από τη συγγραφέα μέσα στα περιορισμένα όρια της μελέτης.
Ο σημαντικότερος όγκος του τόμου αυτού είναι αφιερωμένος στα σκυριανά τραγούδια.
Το 2017 εκδίδεται το βιβλίο ¨¨ αργαλειός ¨¨ από την Ακαδημία Αθηνών.
Στη συνέχεια η Αλίκη εκδίδει το βιβλίο ¨¨ ο κόσμος του παιδιού στην παραδοσιακή Σκυριανή κοινωνίᨨ με θέμα όπως αναφέρεται και στον τίτλο του βιβλίου, την καθοριστική σημασία που είχε για την παραδοσιακή οικογένεια η γέννηση ενός παιδιού και μάλιστα αν ήταν αγόρι, καθώς θα έπαιρνε το όνομα του παππού από πατέρα.
Η τελευταία της συγγραφική έκδοση είναι ο ¨¨ κεφαλόδεσμος ¨¨, μια σπουδή για τον γυναικείο κεφαλόδεσμο, ειτε αυτός αφορά το ντύσιμο της νύφης είτε την καθημερινή παραδοσιακή φορεσιά τα κουτνιά.

Η Αναστασία Φαλτάϊτς γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1938.
Αποφοίτησε του Παντείου Πανεπιστημίου.
Διτέλεσε επιστημονική Βοηθός στην Έδρα της Πολιτικής Ιστορίας της Νεωτέρας Ελλάδος, όπου δίδασκε και οργάνωνε Φροντιστήρια των φοιτητών (1970-1979).
Διατέλεσε Επιστημονική συνεργάτης έκδοσης των αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, μια Έκδοση της Βουλής των Ελλήνων.
Επιμελήθηκε την έκδοση των Ιστορικών εγγράφων της Επανάστασης 1821 & την Έκδοση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.
Από το 1964 είναι Διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μάνου. & Αναστασίας . Φαλτάϊτς στη Σκύρο και πρόεδρός του από 2016.
Το 1976 & το 1978 Συνδιοργάνωσε με τον Μάνο Φαλτάϊτς το Πρώτου και Δεύτερο Πολιτιστικό Συμπόσιο Σκύρου.
Ηταν Συνυπεύθυνη Προγραμμάτων Κατάρτισης Στελεχών Πολιτιστικής Ανάπτυξης με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Σκύρος Αύγουστος και Αθήνα Οκτώβριος –Δεκέμβριος
Από το 1993 ως το 2003 Διηύθυνε το Φεστιβάλ Σκύρου, που οργάνωνε το Μουσείο.

Συνοδιοργάνωσε με τον Μάνο Φαλτάϊτς Πολιτιστικών Συμποσίων με την συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (1993-1997).

Δίδαξε και επόπτευε την πρακτική στα Προγράμματα Κατάρτισης, στη Σκύρο το 2000 και 2003, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσαν την 1. Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2. Συντήρηση- Προβολή λαογραφικού υλικού 3.Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού με έμφαση στον Πολιτιστικό Τουρισμό.
Σήμερα, εχει την επιμέλεια και επιστημονική εποπτεία των Εκδόσεων του Μουσείου.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!