Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ευεργέτης ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου στην Κύμη

Η σημερινή μέρα είναι μέρα ψυχικής ανάτασης και περηφάνιας για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την αγαπημένη Κύμη Ευβοίας. Σαν σήμερα το 1883 γεννήθηκε ένας Κουμιώτης που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, ο πασίγνωστος, ιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου. Ο ευεργέτης όλων των γυναικών και στον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το γνωστό σε όλους μας Τεστ Παπ που έμελλε να χαρίσει το δώρο της ζωής σε άπειρες γυναίκες σε όλο το κόσμο μέσω της έγκαιρης διάγνωσης.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία. Το 1923 εφάρμοσε τη μέθοδό του σε γυναίκες, προς μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η πρώτη του ανακοίνωση το 1928, έγινε δεκτή με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, αφού για τα δεδομένα της εποχής που μια τέτοια διάγνωση απαιτούσε την τομή του πάσχοντος οργάνου, η έρευνα πόσο μάλλον και η εφαρμογή της μεθόδου του Γεώργιου Παπανικολάου, θεωρούταν πρακτικά αδύνατη.

Στη συνέχεια οι έρευνες του επεκτάθηκαν στις κυτταρολογικές αλλοιώσεις, στο καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομήτριου, των οποίων τα πορίσματα δημοσίευσε το 1943 από κοινού μετά του καθηγητή γυναικολογίας Έρμπερτ Τράουστ. Αυτή η δημοσίευση έμελλε να προσελκύσει το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον και να προκαλέσει την άμεση δοκιμαστική χρησιμοποίηση της μεθόδου σε διάφορα νοσοκομεία. Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου έγινε ο θεμελιωτής του νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» και η μέθοδος αυτή έλαβε προς τιμή του την ονομασία «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» το γνωστό σήμερα σε όλους μας ως «Τεστ Παπ».

Ο Κουμιώτης ιατρός ήταν γιός του ιατρού Νικόλαου Παπανικολάου ο οποίος είχε διατελέσει και δήμαρχος της αγαπημένης Κύμης ενώ είχε εκλεγεί και βουλευτής Ευβοίας και Καρυστίας. Ο Γεώργιος Παπανικολάου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην αγαπημένη Κύμη, όπου ολοκλήρωσε το Δημοτικό Σχολείο. Στη συνέχεια οι γονείς του, τον έστειλαν στην Αθήνα. Με το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών το 1898 κατάφερε να μπει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Έλαβε το πτυχίο του στα 21. Στη συνέχεια εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία αλλά αρνήθηκε την πρόταση του πατέρα του να ακολουθήσει τη στρατιωτική ιατρική.

Ήταν ιδιαίτερα φιλομαθής και φρόντιζε να διευρύνει συνεχώς τις γνώσεις του τόσο με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, αλλά και με την έντονη ενασχόληση του με τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τη μουσική, την οποία λάτρευε. Η μεγάλη του αγάπη ήταν το βιολί και παρακολουθούσε μαθήματα στο Ωδείο Λότνερ. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών , επέστρεψε στην αγαπημένη Κύμη. Εκεί μέσα από πλήθος περιπάτων μέσα στα μαγικά τοπία της περιοχής ήρθε ακόμη πιο κοντά με τη φιλοσοφία.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1910 παντρεύτηκε την Ανδρομάχη Μαυρογένη. Το 1912, συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους. Όταν έληξε ο πόλεμος, το 1913, αναχώρησε για την Αμερική μαζί με την σύζυγο του. Παρά το πλήθος των δυσκολιών δεν άργησε να κερδίσει μία θέση στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και, αργότερα, μία θέση στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Εργαζόταν ακάματα με αγάπη για την έρευνα και την επιστήμη του.


Στη συνέχεια εκλέχθηκε υφηγητής, έκτακτος καθηγητής και, τελικά τακτικός καθηγητής της ανατομίας και ιστολογίας της ιατρικής σχολής, του Πανεπιστημίου. Μετά από μακρές έρευνες το 1954, ο Παπανικολάου δημοσίευσε το μνημειώδες έργο «Άτλαντας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» . Αυτό το έργο εδραίωσε πλέον σε γερά θεμέλια την μέθοδο Παπανικολάου την οποία ο Κουμιώτης ιατρός ανέπτυξε από το μηδέν.

Σήμερα η μέθοδος του, το γνωστό σε όλους μας τεστ Παπανικολάου δίνει παγκοσμίως τη δυνατότητα διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σώζοντας έτσι αμέτρητες ζωές. Ο θάνατος του ήταν μεγάλη απώλεια τόσο για την επιστήμη όσο και για την ανθρωπότητα γενικότερα.

Πηγές
www.dr-pap.com

- Διαφήμιση -

«Αφιέρωμα στον εφευρέτη του test Pap Γεώργιο Παπανικολάου». LiFO.

gpapanikolaou.gr

Μαρία Παπανικολάου – Κόκκορη, Γεώργιος Ν. Παπανικολάου, Μέσα από τη Ζωή και το Έργο του, ΚΕΔΡΟΣ, Αθήνα 1985

Μαρκέτος Σπύρος, Γεώργιος Παπανικολάου, Ιστορία της Ιατρικής του 20ού Αιώνα – Οι Έλληνες Πρωτοπόροι, Εκδόσεις Ζήτα, Αθήνα 2000

elife.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!